De ce lumea tenebroasă a Squid Game, serial Netflix, este un fenomen de streaming

de Marina Florea în 5 Oct 2021
După premiera de pe 17 septembrie, în numai două săptămâni serialul a devenit cel mai urmărit titlu de pe Netflix în 76 de țări

Inegalitatea socială și hiper-violența sunt principalele teme ale Squid Game, o dramă originală marca Netflix produsă în Coreea de Sud, ce a devenit un fenomen de streaming.

După premiera de pe 17 septembrie, în numai două săptămâni serialul a devenit cel mai urmărit titlu de pe Netflix în 76 de țări, printre care Statele Unite, Australia și Coreea de Sud.

De-a lungul a nouă episoade, niște oameni disperați înglodați în datorii participă, voluntari, la șase jocuri de supraviețuire sadice și mortale. „Drama TV surprinde Coreea de Sud drept o societate inegală și violentă”, comentează jurnalista Sung-ae Lee, lector la Macquarie University, Department of Media, într-un articol publicat în theconversation.com.

Regizorul Squid Game, Hwang Dong-hyuk, a trebuit să aștepte 12 ani până a găsi finanțare pentru scenariul său

„E adevărat, istorica traumatizantă a țării de-a lungul secolului XX - ocupația japoneză, războiul din Coreea, cei aproape 40 de ani de dictatură militară, crizele financiare, toate au lăsat urme asupra conștiinței colective. Aceste subiecte întunecate continuă să apară ca subiecte de film de cinema și TV ce surprind elemente din istoria recentă a țării, precum seria recentă de filme zombie Kingdom (2019-2021) alături de D.P. (2021), Signal (2016) și Stranger (2015). De asemenea, inegalitatea economică din societatea coreeană, care devine din ce în ce mai vizibilă, este un motiv recurent în filmele dramatice. Parasite (2019) a lui Bong Joon-Ho a atras atenția asupra decalajului social, ca și alte filme: Burning (2018), Veteran (2015) și Insiders (2015)”, a scris Lee.

Dificultățile economice

„Inegalitățile sociale și economice surprinse în Squid Game sunt explorate adesea prin poveștile dureroase ale concurenților din competiție. Aceste adevărate drame sunt accentuate de lipsa, în Coreea de Sud, a serviciilor sociale adecvate și de prezența unor servicii financiare care operează în afara legii”, se mai vede în analiză.

„Pentru mediile defavorizate, un loc de muncă este o problemă: protagonistul filmului, Gi-hun (Lee Jung-Jae) a fost dat afară, are datorii de la jocurile de noroc, nu își poate permite operația care să îi salveze viața mamei sale, și a încercat să apeleze la cămătari. Drama TV surprinde problema cămătăriei ca pe o dramă a societății: ratele la asemenea împrumuturi duc pe cei împrumutați la o formă de sclavie”.

Popularitatea Squid Game

Popularitatea globală a Squid Game poate fi atribuită mai multor factori, se vede în analiză. „În primul rând, surprinde o obsesie culturală națională cu jocurile televizate, începând de la programe gen „Știi și câștigi” în care candidații speră să facă avere și până la reality-show-urile gen Survivor”.

Apoi, „Squid Game afișează un grad de violență cunoscut publicului occidental, dar totuși rar în cinematograful coreean. Este o metaforă puternică pentru o societate bolnavă”.

În plus, „serialul are numeroase secvențe de umor negru și de bucurie la `moartea caprei vecinului`”.

După care, „o comică antiteză ia naștere între fundalul muzical, romantic, și evenimentele de pe ecran. Imaginea și producția sunt de bună calitate: imaginile sunt puternice, suspansul te ține în scaun”.

Analiza mai atrage atenția că „Succesul, mai întâi al filmului Parasite, acum a Squid Game, aduc cinematograful și mass-media coreeană în lumina reflectoarelor într-o manieră fără precedent. Trebuie spus că regizorul Squid Game, Hwang Dong-hyuk, a trebuit să aștepte 12 ani până a găsi finanțare pentru scenariul său”.

Exploreaza subiecte similare:

Squid Game, Parasite, Kingdom, Burning, veteran

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells